HERAKLES – en psykopats berättelse

Herakles kallas också för HerkulesVid de nordliga havens kust föds en pojke till en framstående krigare och hans hustru. En pojke fascinerad av berättelser om monster och hjältar, och med en förkärlek till att plåga andra barn och djur. Övertygad om sin egen storslagenhet som gudarnas härskare Zeus egen son, bestämmer sig pojken för att bli den hjälte till man som han vet att han har inom sig. Som vuxen man tar han sig namnet Herakles och hans liv är kantat av både stordåd och grymhet. Herakles färdas över haven och hans resor tar honom till gåtfulla folk och shamaner, till mäktiga hövdingar och krigare, och till män som är både listiga och hänsynslösa. För som en gång siat av ett orakel måste han resa till många platser. Aldrig kommer han att kunna stanna länge på grund av sina illdåd.

Från de tusentals öarna i Östersjön till Nordsjöns farliga vatten, är Herakles en berättelse om girighet och våld, missbruk och lust, i en avlägsen forntid.

***
Bland stjärnmyter och legender i den antika litteraturen framträder en man, Alkides, en historisk person som tog sig namnet Herakles. Han beskrivs som en hjälte men var i själva verket en psykopat. Det här är hans berättelse.

Herakles baseras på en ny teori av den italienske kärnfysikern Felice Vinci, som placerar händelserna i Iliaden och Odysséen, och många andra antika grekiska myter, i Östersjöområdet. Malena Lagerhorn för oss till nordisk bronsålder och ställer sig frågan varför vi gör psykopater till förebilder och hjältar genom att kliva in i en psykopats sinne och låta honom själv tala.
Köp boken här. 

Kartor över Herakles resor

(baserade på Felice Vincis teori)

Karta: Herakles – en psykopats berättelse. Av Malena Lagerhorn. Förlag: Saga Egmont. Karta över Norden under bronsåldern

***

Karta över Själland, Danmark, under Bronsåldern. Boken Herakles – en psykopats berättelse. Utgiven av Saga Egmont, författare: Malena Lagerhorn
%d bloggers like this: